Radno vreme

Peglam do kasno u noc. Lezem konacno. Mia place. Proklinjem sebe. Ustajem u pola osam, presvucem dete. Obucem je za vrtic, spremim sebe, idem u vrtic. Ostavim dete, trcim u kupovinu, spremam rucak, perem sudove, usisavam, idem u WC besika mi puca (jer sam zaboravila jutros da idem), vec je vreme da idem po dete. Trcim po dete, pada kisa, kisnem, kasnim. Kupim dete, trcim po kisi, ispada mi torba, Mia hoce krem bananu. Ulazim u prodavnicu. Sve se cedi sa nas. Mokre smo, umorna sam, njoj se igra. Milan radi ponovo do kasno. Mrtva sam…

Trazim posao.

Evo ovako izgleda otprilike moj radni dan. ” Radni dan “, mislite se sta tu ima radno.

” Sedis kuci i cuvas dete. Sta tu ima tesko? “, kaze jedna poznanica.

Cekaj kucko da dobijes jedno.

Vec danima pregledam poslove po internetu, citam radno vreme i nekako se svuda provlaci da ta stavka zapravo i ne postoji. Radno vreme… Radis koliko i do koliko se mora.

Moj suprug radi. Radi puno i do kasno, stvara karijeru, napreduje a samim tim i zaradjuje mnogo vise nego sto cu ja ikada moci da zaradim. Zasto?

Ja sam buduca poslovna zena koja trazi posao sa ogranicem radnim vremenom, poslovna zena koja mora na bolovanje zbog prehlade deteta. Karijeristkinja koja mora ranije sa posla da vodi dete na balet, poslovna dama koja mora da bude mama. Biti mama znaci 24/7. Radno vreme kada sam mama i vreme kada sam poslovna zena. Moj zivot je radno vreme. Nas zivot. Sve mame ovog sveta. Zovimo se radno vreme.

I kako onda da ja zaradim koliko i moj suprug? Kako da mu budem rame uz rame a da pritom budem mama? Sa toliko ogranicenja mogu samo da se nadam poslu koji ce mi dati priliku da zaradim za obdaniste i sebi kartu za prevoz. Zasto muz ne pomogne, pitate se. Evo ovako.

Muskarci zaradjuju vise novca i brze napreduju na istom iz razloga sto oni ne idu na bolovanja i ne poradjaju se. Samim tim nisu ni uslovljeni prirodom da moraju da budu uz dete sve dok ono na primer sisa i ne ojaca, sto moze potrajati i do dve godine. Za to vreme dok mame sve ovo rade i poslovno stagniraju tate napreduju. Da li se onda isplati da tata izlazi ranije sa posla po dete kada ima duplo vecu platu nego mama? Samim tim ugrozava poziciju na kojoj je trenutno a i jedini sigurni izvor prihoda porodice. Sef upozorava, posao pocinje da oseca. A mama tek krece da radi sa minimalcem. I ko ce da prvi odustane od posla?

Logika stvari je jasna, bar za onoga ko hoce da sabere dva i dva.

Mozda smo zavrslili iste fakultete, mozda smo bili bolji djaci jedni od drugih, ali kada dodje vreme da se ukrste koplja na polju – kako odgajiti dete i sacuvati porodicu- mame su te koje se povlace. Sve za dobrobit porodice. I to je normalno. Ona nece biti uspesna poslovna zena jer mora na porodiljsko, a mozda je bolji radnik od desetine svojih kolega. Ona nece zaraditi vise od njih iako je to zasluzila jer je u mesecu isla dva puta na bolovanje zbog prehlade deteta.

I tako dok ne nadjem posao ja cu biti samo mama sa punim radnim vremenom. A kada nadjem posao, onda cu biti samo zena koja radi ograniceno radno vreme za spas sopstvene inteligencije, da mi ne bude zao zasto sam isla na fakultel, a to nije sigurno da bih bila kvalifikovana mama. U dzepu cu nositi poraz mom mukotrpnom radu zvanom minimalac. Ali ne odustajem. Necu. U inat. Izem ti trziste i vasa pravila igre!

Da me ne shvatite pogresno, ja obozavam svoju porodicu. Ovo je moje vidjenje stvari, surovo realno i nimalo divno, cak je ponizavajuce. Takvo je vreme i takvo je trzsite, nazalost, gde smo mi mame vise smetnja nego potreba. U poslovnom svetu deklarisane kao nepotrebne, suvisne, nesigurne, nepouzdane. Mi koje donosimo najvece blago na svetu postale smo najveca smetnja na trzistu. Dolazimo u situaciju da se zapitamo cemu mi sluzimo sem sto radjamo i gajimo decu.

Zato ne odustajte. Neka vas ovo moje pisanije jos vise ohrabri da trazite posao koji zelite. Zapocnite same svoj biznis. Budite ponosne i samosvesne. Znate koliko vredite i stremite ka svom cilju. Cenite vas rad i trud i nemojte to da ogledate u svojoj plati jer ona nije uvek merilo toga. Ne okrecite se za svakim negativnim komentarom. Budite POSLOVNE MAME!

real-food-survival-guide-for-working-moms-e1374886877506U inat svemu i svima!

A do novih pobeda,

peglam do kasno u noc…

?

Share: