Nije život jedna žena

Osnovna škola. Taj period većini ostavi kako lepa tako i neka traumatična sećanja. Posebno onaj period kada iz deteta počnete da stasavate u oblik onoga što se zove tinejdžer. Krakato stvorenje, sa glasom mutanta, ranjivo, depresivno i tvrdoglavo. Dovoljno ranjivo da mu ljubav postaje teskobna koliko i džak cementa na stomaku. Prve ljubavi ili su slatke ili su gorke i ne želimo da ih se setimo. Te tako i meni te prve ljubavi donele su samo tužne pesme na play listi već zaboravljenog vokmena. Istini za volju, nisam ja bila od onih devojčica koje krasi lepota. Ali svakako da sam bila poželjna i atraktivna, verovatno zbog svoje različitosti koju sam kao jako mala na eksplicitan način stavljala do znanja. Najlepši ljubavni poklon nikada se ne zaboravlja, knjiga pesama prepisanih samo za mene. Jeste da taj dečko nije bio moj izbor, ali način na koji mi je izkazao svoje simpatije paralisale su me za dalje negodovanje te veze. Kratka ali slatka romansa, sa puno stihova i pisama. Najlepši poklon za taj famozni Dan zaljubljenih, nije bio od mog supruga kako se očekuje, nego upravo do tog simpatičnog dečka, mršavog i promrzlog. Dok me čeka sa poslednjeg časa fizičkog u sali, on napolju na minus 5, sneg i vejavica nije ga sprečila da svesku sa pesmama preda onoj koju voli. Bože, zar to nije divno? Gde se ovaj svet zakočio na polju romantike? Želim ti dragi moj prijatelju, gde god da si, svako dobro i hvala za ova divna sećanja. All the best!

Ali, tu dolazimo do srednje škole i sa patnjama u razmeri Branka Radičevića. Te patnje i ljubavni jadi, ta bol i žal za mladost, nekako se poistovećuju sa literaturom koja nam je bila obavezna za čitanje. Čini mi se, svi smo nehotice proživljavali ono o čemu smo čitali. Te tako dolazimo do toga da Dan zaljubljenih postaje ozbiljnija forma kojoj se pristupa sa više novca i sa više stila. Pokloni si veći, glamurozniji. Namere faktora iznenadjenja drage osobe sa krajnje svrsishodnim učinkom. Seks na poligonu iza škole. Čemu služe silni pokloni i trud kada ste tinejdžer pun hormona i priča starijih drugara, ako ne služe tome da svoj plen i targetiranu osobu odvučete na taj poligon. Svaka je rekla neću u Yugiću i gle čuda… Hopa cupa, ode lamela. Ali što je poklon dobila, e to je već priča za status po Fejsu. I eto tako, prodje i taj Dan zaljubljenih kada ste mladi nabujali konj pun hormona.

Meni opet kako mi karma nalaže, taj dan je prošao u Radičevićevoj patnji i play listi tužnih pesama sada već onako modernizovano sa kompa. Imala sam tu žalost i sreću da poklone moje jako popularne drugarice, nosim zajedno sa njom njenoj kući. Dve ruke a pet buketa, plus parfemi, plus čokolade. Nije život jedna žena Milice, kako kaže Miroslav Ilić, udahni duboko… Moje nesrećne ljubavi spakovale su kofere, pokupili se i otišli, ostavili me da jecam u jastuk. Baš vam hvala lepo. Vama ne hvala za divna sećanja iz srednje, ali nije Comi zlopamtilo, zato i vama All the best želim.

Onda se pojavi moj suprug magija nastaje, bla, bla, bla… Hoćete da Vas lažem i mažem? E pa nije i neću. Sa upoznavanjem mog supruga, tada mladog dečka sa malo iskustva o ljubavi ( ala sam udarila mužu sad medj’ noge…), bila sam dovoljno upoznata sa problematikom gore pomenutog praznika. Ja ga ne slavim. Tačka. Sem ako nemaš svesku pesama prepisanih samo za mene i ako nisi na snegu, ništa, paljba. Naravno, moj suprug operisan od romantike, vrlo rado je prihvatio moje negodovanje praznika. A i sve smo nekako se smuvali oko dočeka, pa Božić, pa mesec dana, mislim, alo nemam ja para za ovo planinarenje zvano ljubavisanje! Jesam odvratna, znam… Ali šta da radim. I eto tako nekako, mi to ne slavimo. Jer nam nije potreban taj datum da nas podseti na ljubav. Imali smo zabavljanje sada imamo ono što se zove Sergej i Mia. A sva ljubav pretočena je u to dvoje. Imali smo stisak ruke na oba porodjaja. Zajedno rame uz rame. Imali smo tugu, sreću i molitvu kada smo ih stvarali, rodili, pazili, dojili, gajili. Sve borbe zajedno smo borili. Mislim da je to više od ljubavi. Od nje možda i jače. Kliše? Možda, ali je moj. I ne dam ga nikome. Eto vama Dan zaljubljenih, pustite meni moje klišee.

Ali šta misle drugi o ovom prazniku zaljubljenih, pitala sam naše sugradjane jednog prilično hladnog utorka. Da li slave Dan zaljubljenih, šta im taj dan predstavlja i koliko se često sete da kažu nekome volim te.

Jovana je mlada, negde oko 14 godina i kaže:

Obavezno, taj praznik se slavi, naravno, mislim, sve kako već ide pokloni, izlazak u grad… Očekujem od dečka da bude pažljiv taj dan i da me iznenadi. Jao ako nije zapamtio sve šta volim… Jao. Ali prvo poruka u 00:00 (pa smeh onako, ne znam možda ironičan).

Mladić koji nije hteo da kaže svoje dražesno ime, izneo je sledeći stav:

Zar je potreban Dan zaljubljenih da bi se voljenoj osobi uručio mali gest ljubavi u obliku cveta, praktičnog poklona ili čega god?
Zaljubljen je onaj koji bez ikakvog povoda obraduje voljenu osobu a ne onaj koji čeka neki dan, pogotovo onaj koji smo uzeli od ovih sa Zapada… Svaki dan je Dan zaljubljenih. I posle mi muškarci smo glupi! E, a da kažeš ovo nekoj ribi e, onda si ugasio… Onda ne prihvataš taj praznik, smarač si. Ne brate, vi devojke od svega napravite frku.

Jedna malo starija dama, Simka, radnica iz kioska imala je nešto oštriji stav prema pomenutom prazniku:

Vidi dušo, ja sam imala dva braka iza sebe, sve na početku bude tako slatko i bajno, svašta obećaju i onda… Jedno pa drugo, koja ljubav, tu nema više sine moj ni ljubavi ni strpljenja, samo muka za preživljavanje. Zato se više nikada ne bih udala neka su mi deca sine moj živa i zdrava ali tudje gaće ja više ne perem. Niti slavim taj dan to je sve za mlade ja sam to sve prošla… I nemoj nikada da trčiš za muškarcem sine, uvek drugi dodje. Hoćeš dopunu do 200 dinara za BusPlus?

Bila je to izjava naše nešto starije sugradjanke, meni iskreno najdraže.

U obližnjoj cvećari upitala sam kako idu pripreme za predstojeći praznik. Kažu kako se oseti atmosfera pred Dan zaljubljenih, pa se pored raznovrsnih poklona i sitnica, cveće ipak stavlja u prvi plan.

„Pravimo razne aranžmane i bukete po želji naših kupaca. Narudžbi imamo, a kao i svake godine za Dan zaljubljenih, gužve su zaista velike jer se svi sete poklona u poslednjem trenutku!“, rekla je kroz smeh simpatična Ivana, radnica u cvećari.

Ali onda dolazim do jednog starijeg gospodina, što bi rekli, stara škola. Da čujemo njegovo mišljenje:

Truditi se da svojoj lepšoj polovini tokom cele godine pokažete da je volite i poštujete, a ne samo taj dan, to su gluposti… Dan zaljubljenih je samo jedan od dana u godini kada se iskazuje ljubav, zato nam i jeste ovako, zato smo postali otudjeni, nema ljubavi. Zar treba i na to da nas opominju? Kada ćemo se voleti? Svako dobro želim.

Bio je prilično izričit ovaj gospodin u svom iskazu. I ne mogu da se ne složim, bar ja, sa njim. I zaista, razmislimo samo da nema tih praznika, kada bi se onda setili svega lepog da pokažemo i iskažemo jedni prema drugima? Da nema tih par dana u godini, tih praznika i obeležja, neki od nas se nikako ne bi setili da kažemo svojim bližnjima, prijateljima, partnerima volim te, kako si, jeste zdravi, puno sreće želim! Ne bi ih pitali kako su i šta ima, sve dok nas ne podseti kalendar da je danas taj i taj praznik i crveno slovo. I mrtvih se setimo samo kada kaže kalendar. Kada su zadušnice svi hrlimo na groblja. Tužno je to, da nam je tako malo ostalo ljubavi i brige jednih za druge, da se podsećamo na te činjenice samo kada treba…

Meni ne ostaje puno sem da Vam poželim srećno šta god da slavite. Jer da nema i tog jednog jedinog dana zvan Dan zaljubljenih, nažalost, neki ni tada ne bi rekli volim te. Pa kada je tako, neka nama onda još dugo ovog praznika da se slavi. Ali svakako to većinu onih razumnih, da se tako usudim reći, i dalje ništa ne treba da sprečava da svoje emocije izražavaju bez da ih iko na to opominje. Posebno ne Dan zaljubljenih. Godina ima 365 dana… Puno je to dana a malo je praznika… Razmislite o tome.

Ja svakako neću i dalje slaviti taj praznik, ali imam moju svesku pesama i čašu vina, jer ja slavim Dan vina. Dok u pozadini peva Miroslav Ilić,“Nije život jedna žena“, nazdraviću mom mužu jer je ovo njegova pesma.

Živeli i all the best svima…

 

Share: